Pretrage

Puffin


Puffin: karakteristike i opis. Migracija, gdje živi, ​​hranjenje i sve informacije o ovoj vodenoj ptici.

Uobičajeni naziv: puffin
Naučno ime: Fratercula artica

Iako očigledno postoji vrlo velika populacija, ova vrsta naglo opada. Ovo smanjenje značilo je da je njegovo ime uključeno na IUCN listu među vrste klasificirane kao ranjive (ažuriranje iz 2015.). 2018. godine, BirdLife International rekao je da će uskoro,puffinmoglo bi se smatrati ugroženom vrstom.

Puffin: gdje živi

Volim hladnu vodu. Ova morska ptica gnijezdi se na Islandu, Norveškoj, Grenlandu, Newfoundlandu i zapadnoj obali Irske. Lako se uočava na svim obalama sjevernog Atlantika, na škotskoj i velškoj obali ... Vrsta je prisutna i u Italiji, gdje na neka mjesta stiže sa svojim migracije prezimiti. Zimi stiže i do zapadnog Sredozemnog mora.

Više od 90% svjetske populacije je u Europi, preostalih 10% živi na obalama istočne Sjeverne Amerike. Kolonije na Islandu čine 60% svjetske populacije.

Najveća kolonija na svijetu nalazi se u bliziniEkološki rezervat Witless Bayi ima 260.000 parova. Manje kolonije nalaze se na obalama Murmanska (Rusija), Nove Škotske i Mainea.

Kao i mnoge morske pticepuffinveći dio godine provodi na otvorenom moru, daleko od kopna, a obalna područja posjećuje samo zagnijezdoi razmnožavaju.

Puffin: karakteristike

Lako ga je prepoznati zbog posebnog izgleda: ima ravni trokutasti kljun, svijetlih boja (narančasta i žuta) i sivih obraza. Donja strana perja je bijela, dok je gornja strana crna.

Dostiže dužinu od oko 30 cm, za težinu od 400 - 600 gr.

U odrasloj dobi muškarci i ženke imaju isti izgled (vrstu ne karakterizira seksualni dimorfizam) iako su muškarci obično malo veći.

Na kopnu se bilježi tipičnim uspravnim položajem. Na vodi pliva zahvaljujući mrežastim nogama i može roniti pod vodom koristeći svoja krila za pogon.

Gnijezdi se u morskim predjelima, u kolonijama, u blizini stjenovitih obala:puffinkopa jazbinu u kojoj polaže samo jedno bijelo jaje. Od izleganja, bebi će trebati 6 tjedana da postane autonomno. Spolnu zrelost postiže u dobi od 4-5 godina.

Ove ptice jesumonogamni, oni zadržavaju partnera do kraja života. Par priprema gnijezdo: dok jedan primjerak kopa, drugi čuva stražu, a zatim se okreće. Mužjak provodi više vremena azaštititi gnijezdo, dok ženka ispunjava ulogu lovca: ona nabavlja hranu za svoju piletinu.

Mrijest započinje u aprilu u najjužnijim kolonijama, kolonije koje žive u hladnijim područjima počinju se mrijestiti u junu (na primjer, one na Grenlandu). Inkubacija traje 39-45 dana.

Thepuffinsdruštvene su ptice: na pučini žive sami, ali na kopnu žive u kolonijama u kojima ne nedostaje dominantnih primjeraka.

leti li puffin? Naravno! Kada leti, ova ptica snažno maše krilima prije nego što se digne u zrak. Dimenzije krila su se prilagodile dvostrukoj upotrebi: i za let i za plivanje pod vodom. Da bi letjeli, krila moraju udarati vrlo brzo (nekoliko puta u sekundi).

Atlantski puffin: hranjenje

Šta jedu puffini? Hrane se škampima i ostalim rakovima, ribom, mekušcima, mnogočetinarima i bilo kojom životinjom koja se može naći u priobalju: idealni plijen dugačak je oko 7 cm, čak i ako može loviti i jesti ribu dugu do 18 cm. Kada lovi pod vodom, koristi noge kao kormilo, a krila kao "vesla". Može doseći znatne dubine i ostati pod vodom do minutu.

Zagađenje i klimatske promjene mogu u velikoj mjeri utjecati na navike ove vrste. Pulcinella se smatra dobrombioindikatorokoliša: kroz prehrambene lance mogu akumulirati mnoge teške metale poput žive i arsena. Mjerenja teških metala mogu se izvoditi na uzorcima jaja i pera.

Atlantski puffin: migracija

Provodeći jesen i zimu u otvorenom okeanu i u sjevernim morima (uključujući neke lokacije u Sredozemlju), atlantski puffin se vraća u priobalna područja početkom sezone razmnožavanja, krajem proljeća.

U Italiji je uglavnom prisutan kao zimski posjetitelj u Ligurskom i Sjevernom Tirenskom moru.

Znatiželja: kako se kaže vodeni puffin na engleskom? Naziv vodene pufine na engleskom je Atlantic puffin.

Preporučena literatura

Ako ste ljubitelj ornitologije ili se želite približiti ovom sektoru, mogu vam preporučiti knjigu u kojoj možete pronaći sve vrste koje su prisutne u Italiji ili prezimljavaju u našoj zemlji.

Dotična knjiga pod nazivom "Vodič za ptice" objavljena je 2018. godine i prikuplja više od 4.000 fotografija kako bi se omogućilo dobro prepoznavanje vrste. Za sve informacije upućujem vas na službenu Amazon stranicu:Vodič za ptice. Preporučujem kupovinu na Amazonu jer se u nekim knjižarama nudi po cijeni od 70 eura, dok na Amazonu kupujete u ponudi sa 33,15 eura i besplatnim troškovima dostave.

Ostale vodene ptice u Italiji:

  • Moorhen
  • Kormoran
  • Kingfisher
  • Lutka
  • Bijela čaplja
  • Siva čaplja
  • Ljubičasta čaplja
  • Labud mute
  • Oystercatcher
  • Goveđa čaplja


Video: Покайся, Арлекин! 1965 Харлан Эллисон аудиокнига фантастика сатира антиутопия рассказ (Septembar 2021).